Într-o lume plină de disimulări și informații false menite să inducă în eroare, avocata Eliza Ene Corbeanu detaliază cazurile identităților fictive și cum au reușit infractorii să înșele sistemul justiției. Aceasta a făcut declarațiile în platourile DC News TV, în cadrul emisiunii „Culisele Justiției”, moderată de Laura Duță.

Identități protejate fictive

„În ultima carte pe care am scris-o, «Cătușele Anei», dosarul Anei Maria Pătru, am fost fix în acest scenariu în care un martor denunțător a mai primit alte trei identități protejate fictive. Iar când a fost prezentat la arest preventiv, în realitate, cei patru martori erau o singură persoană: cel cu identitatea reală și alte trei fictive”, a transmis avocata Eliza Ene Corbeanu.

Lipsa instrumentelor de combatere

„Eram ca în acel scenariu în care practic luam lucrurile așa cum ni se serveau, neavând instrumente cu care să combatem această practică încetățenită a DNA-ului. Din fericire în ultimii 3 ani n-am mai întâlnit asemenea practici.

Dacă se acordă o identitate, este o singură persoanei care, să spunem, se teme pentru viața ei, pentru că asta era rațiunea. Rațiunea legiuitorului în a acorda unei persoane statut de martor protejat a plecat de la ideea de a-l proteja, pentru că ar fi existat să spunem o temere pentru viața și integritatea respectivei persoane”, a expus aceasta.

Intenția de a induce în eroare

„Însă procurorii care au recurs la aceste tactici nu au făcut-o din acest motiv. Au făcut-o din dorința de a crea o perdea de fum și percepția că, ia uite, sunt patru martori care îl acuză pe respectivul înalt funcționar public că a săvârșit infracțiuni de corupție”, a conchis avocata.