În Germania, există o hotărâre judecătorească care permite mamelor să primească o formă de compensație financiară pentru a rămâne acasă cu copiii lor. Această măsură vine în contextul în care locurile la grădiniță sunt insuficiente, iar mulți părinți se confruntă cu dificultăți în găsirea unui loc pentru cei mici.

Despăgubiri, nu salariu

„Este adevărat că statul german plătește un salariu întreg mamelor care stau acasă cu copilul, pentru că a cei mici nu au loc la grădiniță?”, a întrebat Gabriel Nuță-Stoica, redactor-șef adjunct la Știri Diaspora și realizator al emisiunii Departe de România.

„Da, s-a dat o hotărâre judecătorească în acest sens. Trebuie totuși să faci niște demersuri. Nu vei primi doar așa niște bani. De curând s-a dat o hotărâre judecătorească prin care primăria este datoare să asigure locuri destule la grădiniță. Ar trebui să suporte consecințele pentru faptul că nu se ocupă de asta deloc. Este o criză imensă de locuri la grădiniță în Germania”, a explicat Andreea Covaci-Ernst, româncă stabilită în această țară.

Criza locurilor la grădiniță

„Mamele nu se mai pot întoarce la muncă pe termen lung. Unele dintre ele nu se întorc la muncă deloc până la momentul la care merge copilul la școală. Este obligat să meargă la școală de la 6 ani și doar atunci merg, când se pot întoarce la muncă, pentru că niciodată nu găsesc un loc la grădiniță”, a conchis aceasta.