Toate mașinile noi înmatriculate în Uniunea Europeană vor trebui să fie echipate cu echivalentul unei „cutii negre” de la avioane.

Vom ști ce s-a întâmplat cu exactitate în caz de accident

„Se pare că tehnologia avansează în așa fel încât nu va mai fi nevoie de polițiști. În cazul unui accident vom avea un dispozitiv în mașină care ne va spune exact ce s-a întâmplat. Vorbim de «cutia neagră» care va deveni obligatorie din iulie 2024 și se numește «Event Data Recorder (EDR)».

Devine obligatorie pentru toate vehiculele înmatriculate în UE începând cu data de 6 iulie 2024, asta a decis Comisia Europeană. Va înregistra toate datele de la majoritatea componentelor unor mașini pentru ca, în cazul unui accident, să știm exact ce s-a întâmplat”, a transmis Florin Răvdan la DC News TV.

Șoferii se vor mai liniști când vor ști că nu vor mai putea să mintă

„Acest EDR are următoarea caracteristică tehnică: înregistrează, dar și șterge în același timp. Practic, în cazul unui accident, ține minte ultimele secunde. Sunt diferite setări, 5 secunde, 10 secunde, fiindcă ar fi prea mult să înregistreze absolut totul. De fapt, te interesează ultimele secunde de dinainte accident.

Sistemul este și acum pe anumite mașini, fiind utilizat deja de către asiguratori. Este mai mult decât utilă această cutie neagră. Pe de o parte, după un accident se știe exact ce s-a întâmplat, dar limitează și șoferul de a-și asuma un risc pentru că știe că nu mai poate să mintă. Nu mai poate spune că avea 115-120 km/h, fiindcă vine EDR și arată că avea peste 140 km/h și nu a frânat.