Senatorul Robert Cazanciuc a lansat un apel către universitățile românești în cadrul conferinței „Învățământul superior din România, pe harta mondială a educației” organizată de DC Media Group în 21 mai 2024.

Politicianul PSD a reiterat faptul că studenții care nu sunt suficient de pregătiți nu ar trebui promovați pur și simplu, fiindcă vor avea dificultăți și odată ce dau piept cu viața de adult.

Nu toți trebuie să aibă diplomă cu orice preț

„Cei care termină liceul se plâng la dvs., iar dvs. nu aveți unde să vă plângeți. Sunteți ultima redută pe care acești tineri trebuie să o cucerească înainte să dea piept cu realitatea, cu viața. Nu-i lăsați să treacă de această redută care se numește universitatea dacă nu sunt pregătiți. Opriți-i acolo până vor fi pregătiți. Selectați-i inițial la admiterea în universitate în așa fel încât să aibă o șansă reală.

Am fost zilele trecute la Facultatea de Drept și am plecat extrem de încântat. Studenții de anul I știau drept, știau istorie, aveau cultură generală. Am fost extrem de încântat. Nu lăsați să vă copleșească nevoia aceasta de resurse”, a transmis Cazanciuc.

Adaptarea programelor din preuniversitar și învățământul superior

„Dacă îmi permiteți, ca jurist, m-aș gândi cum putem noi, universitățile, să-i ținem pe elevi la liceu. În această perioadă, în orice oraș, elevii de clasa a XII-a nu sunt acolo. Se pregătesc de ceva timp de bacalaureat și de facultate. De ce se pregătesc pentru facultate? «Pentru că de foarte multe ori la facultate ni se cer lucruri care nu sunt în programa de liceu», mi s-a răspuns.

Oameni buni, țineți-i pe copii la liceu și faceți admiterea eminamente din programa de liceu, cu excepțiile de rigoare când e vorba de vocație. În rest, cred că aveți această datorie față de art. 32 din Constituție”, a adăugat senatorul.