Comisarul Claudiu Neagu a explicat la DC News TV cum pot fi prinse persoanele care comit infracțiuni economice, inclusiv dacă își desfășoară activitățile în afara țării.

Cum se realizează profilul financiar al persoanelor

„Noi în ultimii ani am dezvoltat o latură a investigațiilor financiare în sensul în care avem posibilitatea, inclusiv prin servicii specialitate, să realizăm un profil financiar al unei persoane fizice sau juridice.

Cu ajutorul colegilor de la unitatea de analiză a informațiilor, prin surse deschise, inclusiv prin articolele de presă, inclusiv prin aplicațiile informatizate pe care le deținem putem să realizăm acest profil financiar, adică putem să verificăm veniturile pe care o persoană le-a avut în perioada X și să comparăm cu ceea ce dețin în mod efectiv: terenuri, bani și așa mai departe. Ulterior putem să ne îndreptăm împotriva acestora printr-un sechestru”, a explicat șeful Biroului de Investigații Complexe din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice.

Cum sunt pedepsiți infractorii chiar dacă își duc averile în străinătate

„Dar ce se întâmplă când își ascund banii în niște paradise fiscale și nu-și mai cumpără bunuri, stau pe dreapta”, a întrebat jurnalista Laura Duță.

„Vă garantez că putem să realizăm trasabilitatea financiară a unor sume de bani și putem să identificăm beneficiarul real, dar asta implică și o cooperare între state. Ne bucurăm că am reușit să avem rezultate destul de importante inclusiv pe această latură. Prin aceste metode am reușit să aplicăm sechestre în alte state decât în România și inclusiv am reușit să aflăm beneficiarul real”, a adăugat comisarul Claudiu Neagu.