Specialistă în Orientul Antic și Asia, Daniela Zaharia a explicat la DC News TV de ce Federația Rusă depinde cu întreaga sa existență de China, în contextul turneului internațional realizat de președintele chinez Xi Jinping în luna mai.

Cea mai important valută din Rusia este acum yuanul

„Rusia rămâne o țară nefrecventabilă, slăbită în plan internațional, izolată, cu o economie care depinde din ce în ce mai mult de China. Moneda străină cea mai importantă din acest moment din Rusia este yuanul.

În acest moment, studenți ruși în afara țării sunt de trei ori mai mulți în China decât în Statele Unite. Așadar, China este aparatul de oxigen al Federației Rusiei din acest moment. Asta ține Rusia într-o stare de dependență, devenind astfel semi-vasalul Chinei”, a explicat istoricul Daniela Zaharia.

Xi Jinping va continua raportul acesta de forță față de Rusia

„Prin urmare, această situație este foarte avantajoasă pentru președintele Xi Jinping și nu văd de ce un lider destul de pragmatic și realist ar renunța la un asemenea avantaj. Ce ar putea obține, aplauzele publicului liberal din Occident? Nu cred că este dornic.

Un succes diplomatic internațional ar fi pe placul naționaliștilor fără îndoială. Pe de altă parte, China are și alte interese. Xi Jinping trebuie să susțină pacea și nu poate să susțină pe față prea mult Rusia pentru că, spre deosebire de Vladimir Putin, Xi Jinping este un lider frecventabil. Lumea îl primește, lumea se întâlnește cu el, și vrea ca lucrurile să continue așa. Dacă vrei să joci jocul internațional, asta trebuie să faci, nu ca Putin care este complet discreditat în acest moment”, a conchis experta.