Impactul activităților umane asupra mediului înconjurător și asupra faunei devine din ce în ce mai vizibil. Studii recente arată o realitate alarmantă privind efectele acțiunilor noastre asupra speciilor animale. Prof.univ.dr. Andrei Ţăranu este invitat în platourile DC News TV, unde aduce în prim plan subiectul extincției animalelor.

Dispariția speciilor de pe planetă

“În ultimii 50 de ani, această specie umană din care facem parte a distrus, fie prin ucidere, mâncat, eliminat, exterminat, 70% din toate animalele. 7 din 10 animale în ultimii 50 de ani au dispărut de pe fața planetei și din oceane. Este o statistică la nivelul tuturor animalelor, inclusiv insecte. Peste 50 de ani deja ajungem la 140%, deci nu mai sunt animale pe Pământ”, a transmis Tudor Tim Ionescu.

Conștientizarea și acțiunile pozitive

“Sigur că în ultimii 50 de ani a apărut o anumită conștientizare a acestor fenomene. Vă duceți în Australia, deja au început procese de renaturare a unor zone de unde dispăruseră diverse animăluțe. Mă există «heaven-uri» pentru urși coala, etc.

Încet, încet, lumea a început să fie mai conștientă. Aici e însă o problemă pe care v-am spus-o la început. Asta se întâmplă în țările în care lumea are suficient de multă bunăstare încât să poată să ofere ajutor și celorlalte ființe.

Dacă te duci în zone unde e foarte mare sărăcie, atunci evident, interesul este aproape pentru supraviețuire, pur și simplu. Și toate celelalte ființe nu au niciun fel de relevanță. Sunt doar cum spuneau chinezii: «Tot ce stă cu spatele la soare este bun de mâncare». Asta se întâmplă.” a explicat prof.univ.dr. Andrei Ţăranu.