Analistul politic Bogdan Chirieac a reamintit că următorul primar general al Capitalei va avea parte de susținerea a 25-28% dintre votanți, reprezentând o parte infimă din cetățenii reali ai Bucureștiului, fapt ce va duce la o mare problemă de reprezentativitate în următorii patru ani.

Votul cetățeanului va fi mult diluat

„Adevărul este că sunt patru candidați puternici și nu este în regulă ca primarul unui oraș ca Bucureștiul să poată fi ales cu 25% din voturi. Fiindcă 10-15% vor lua AUR și SOS, (…) rămân circa 85% din voturi care se împart între patru candidați puternici, ceea ce ridică o gravă problemă de reprezentativitate”, a explicat analistul politic la Antena 3 CNN, luni dimineața.

Sistemul cu două tururi la locale trebuie să revină

„Ideea de a face alegeri locale într-un singur tur se dovedește falimentară. În rest, fiecare dintre candidați aduce câte ceva, mai puțin la Sectorul 1 unde avem o persoană cu un comportament accentuat în funcția de primar. Și acolo, fiind foarte mulți candidați puternici, se diluează foarte mult votul.

În zona aceasta avem o problemă mare. Poate că după aceste alegeri locale, onorabilii parlamentari se gândesc să revenim la votul în două tururi dacă din primul tur cineva nu obține 50% din voturi”, a adăugat analistul.