Specialistul în energie Adrian Vintilă a explicat ce se va întâmpla de anul viitor când Ordonanța de Urgență care plafonează prețurile la energie electrică și gaze naturale nu va mai produce efecte.

Stabilitate până în 2025

„Până la 31 martie 2025, lucrurile sunt stabile. Trebuie să le spunem clar oamenilor că nu trebuie să se îngrijoreze pentru legislație așa cum este acum pentru că nu au de ce. Mai mult, vedem că în urma modificării Ordonanței de Urgență care reglementează măsurile de plafonare și compensare a facturilor din data de 28 martie, primele facturi pe aprilie sunt deja mai mici față de prețurile plafonate.

La gaze naturale am calculat noi până la 25% mai puțin față de plafon, iar la energie electrică media pe marii furnizori este de 15% pentru consumatorii cu un consum de peste 300 kWh pe lună. Așadar, majoritatea furnizorilor facturează sub 1,3 lei pe kWh”, a transmis Adrian Vintilă la Totul despre bani.

Ce semnale dă piața de energie

„Avem și cazul fericit în care depozitele de gaze naturale sunt de peste 50% acum în România, media europeană este de 60%. Așadar, din punct de vedere al gazelor, iarna viitoare nu există niciun fel de semnal cum că lucrurile ar putea fi îngrijorătoare, avem la dispoziție o vară pentru a reface stocul de gaze naturale. Să nu uităm că avem producție de gaze naturale în România, nu depindem de importuri.

Ce urmează de la 1 aprilie 2025, nimeni nu poate să spună cu certitudine. Dar prețurile sunt în scădere, la nivel cel puțin la fel ca înainte de criza energetică și nu ar trebui să existe semnale de creșterea prețurilor, dar nimeni nu poate să spună cu certitudine ceea ce urmează să se întâmple. Cel puțin la nivel de energie electrică, nu ar trebui să fie mai rău. Depinde de contextul regional, dar încep să se vadă investițiile și în țara noastră”, a adăugat acesta.