Psihologul Marius Zamfir a fost prezent în platourile DC News TV la emisiunea Părinți Prezenți moderată de redactorul-șef al site-ului Părinți și pitici, Loredana Iriciuc.

Acesta a explicat cum autismul virtual, cauzat de o multitudine de factori de risc ce includ statul prea mult în fața ecranelor de la vârste prea fragede, are un impact puternic asupra viitorului unui copil

Ce alți factori de risc există pe lângă excesul de ecrane la vârste mici

„Am făcut o statistică recentă și în ultimii 4 ani am evaluat peste o mie de copii nou-diagnosticați cu probleme de dezvoltare. Într-adevăr, dintre ei 97% s-au uitat la ecrane peste 4-5 ore pe zi. Dar 92% avuseseră parte și de un sistem parental hiperprotectiv. Adică copilul nu a fost lăsat să facă nimic că tot timpul cineva făcea lucrurile respective în locul său.

În mare parte din cazuri vorbim și de un fond anxiogen, 87%. Noi îl identificăm acest lucru prin faptul că pe la un an copilul avea capacitatea motrică să meargă, dar a plecat singur peste mai multe luni pe picioare. Așadar, nu avea încredere în el să meargă singur”, a explicat psihologul la DC News TV.

Hiperprotectivitatea, considerată abuz împotriva copilului

„Eu nu pot să știu în forma aceasta de autism virtual cât la sută este de vină ecranul, cât la sută este factorul de hiperprotectivitate, cât la sută este factorul anxiogen sau cât înseamnă combinația tuturor acestor factori.

Anul trecut într-o conferință din Belgia s-a considerat că hiperprotectivitatea este un abuz asupra copilului. De ce? Pentru că copilul nu este lăsat să se dezvolte. Creierul unui copil se dezvoltă prin cantități de stres limitat controlat. Înseamnă că trebuie să-l lași să mai și plângă dacă nu plânge degeaba. Poate să se enerveze cât vrea, nu mai primește o altă înghețată.

Trebuie să ne gândim că formăm copiii să trăiască într-o societate în care trăim și noi. Nu facem decât să-i omorâm mare parte din mecanismele genetice și neurologice dacă are totul la îndemână. Sunt două extreme: când n-am timp de tine te las în fața unui ecran, când am timp de tine face mami tot”, a conchis Marius Zamfir.