Ministrul Energiei și candidat la Primăria Generală a Capitalei, Sebastian Burduja, a spus cum ar trebui reorganizată regiunea București – Ilfov pentru bunăstarea tuturor.

Ce vrea Burduja să facă din Ilfov dacă obține mandatul

„Dvs. ați puteți dezvolta Bucureștiul cu bani privați, nu cu bani publici. Problema nu este bugetul primăriei, care este totuși 3 mld. euro pe an, care este un buget bun. Este vorba de încă 5 mld. euro pe an care ar fi de investit în București și în zona adiacentă. Apropo, aveți vreo idee ce faceți cu Ilfov? Este tot București, sunt cartiere ale Bucureștiului”, a transmis Bogdan Chirieac la DC News TV.

„Sub conceptul acesta al Marelui București, și am un capitol special pentru asta în cartea mea, eu spun așa: În interiorul Autostrăzii A0 există 29 de unități administrativ-teritoriale. Sunt 29 de primari, 29 de consilii locale, 29 de gusturi și orgolii. Trebuie o reformă, s-a mai vorbit despre asta. A devenit ca sintagma proiectului de țară, toată lumea a vorbit de asta până n-a mai existat.

Bucureștiul a mai avut o lege în interbelic în care a preluat pur și simplu comunele limitrofe și a avut o administrație integrată. Nu există oraș mare dezvoltat fără o administrație integrată – o singură gândire, o singură planificare”, a explicat Sebastian Burduja la DC News TV.

Ce se întâmplă cu primarii din Ilfov

„Ai un sistem public de transport pe care să-l gândești la nivel metropolitan. Sistemul de termoficare ar trebui extins, eficientizat, chiar la nivel metropolitan. UE respinge ideea centralelor de apartament.

Pe termen scurt și mediu, până se schimbă legea, ai instrumentul asociațiilor de dezvoltare intercomunitare. Primăriile devin ca niște ONG-uri, îi strângi la aceeași masă, te pui în parteneriat și ai acces la anumite finanțări europene. Nu ai altă variantă. Dar pentru 2028, 2032, trebuie să mergem pe o singură administrație în București. Aceasta este poziția mea”, a adăugat ministrul Energiei.