Alexandru Pițigoi, campion național la viteză în coastă, a explicat la DC News TV cum a evoluat competiția la noi în țară.

Primul campionat internațional FIA

„Viteza în coastă este cel mai bătrân campionat internațional FIA. Cu asta s-a început, fiindcă la momentul respectiv, la începutul secolului trecut, nu erau încă circuite de viteză, raliurile se desfășurau pe drumuri publice cu circulație deschisă, nu apăruseră probele speciale închise, securizate și așa mai departe. Este o competiție cu o tradiție foarte bogată, mai ales în Europa de Vest, dar și la noi”, a explicat Pițigoi la DC News TV.

Tinerii pot începe de la 16 ani, deci fără permis de conducere

„Cum se ajunge acum să participi este una, cum am ajuns eu să particip este cu totul diferit. La momentul în care am început erau alte condiții, alte posibilități, altă infrastructură. De exemplu, la noi sunt deja două circuite de viteză, ceea ce înainte nu exista. Până în anii ’90, competițiile se desfășurau stradal, în oraș. Eu îmi aduc aminte bine de perioada respectivă pentru că mergeam copil fiind la competiții auto de toate felurile.

Acum sunt mai multe circuite de karting, sunt cele două circuite, sunt competiții pentru debutanți: slalom, îndemânare și așa mai departe. Există posibilitatea ca tinerii să participe de la 16 ani. Când am început eu, în 1999, am început la 20 de ani pentru că așa era regulamentul. Trebuia să ai permis de conducere de cel puțin doi ani ca să poți merge la raliuri”, a adăugat campionul național la viteză în coastă.