Din această emisiune veți afla informații despre Cartea Scriitori din Basarabia, de Daniel Cristea-Enache. “Cartea prezinta o suita de cronici si eseuri privind câteva nume importante ale literaturii romane de pe segmentul basarabean, comentate din perspectiva unui critic de la București, adică proiectate in contextul literaturii romane indivizibile.

Reputatul critic Alex Ștefănescu considera ca „Este prima carte serioasa dedicata acestui subiect, fiind scrisa cu spirit critic, rigoare științifica si talent literar”. Si tot el: „Dar mai mult decât orice impune respect înaltul profesionalism al comentariilor critice, combinație de bun-gust intre sobrietatea unui curs universitar si dezinvoltura publicisticii literare. Profesionalismul actului critic este o forma de politețe fata de literatura din Basarabia. Adevarata forma de politete”.

Cuprinsul cartii include studii despre prozatorii Ion Druta si Vladimir Besleaga; despre poetii Grigore Vieru, Eugen Cioclea, Grigore Chiper; despre literatii mai tineri precum Dumitru Crudu si Liliana Corobca, dar si despre importanti scriitori romani cu origini basarabene: A. E. Baconsky, Leonid Dimov, Emil Brumaru, Paul Goma, Gheorghe Grigurcu. O privire din interiorul literaturii romane, contextualizand fara concesii fratesti si fara discriminare opera acestora in registrul comun al literaturii romane.

Cartea este destinata in primul rand celor care se intereseaza de istoria literaturii romane pe dimensiunea ei basarabeana, tineretului studios, profesorilor, cercetatorilor literari, dar si celor pasionati de literatura: producatori sau consumatori ai ei.”

Despre realizatorii emisiunii Cultura pentru toți:

Daniel Cristea-Enache este unul dintre cei mai importanți critici literari. S-a afirmat de foarte tânăr, fiind autorul a peste 1000 de cronici, primind nenumărate premii și distincții literare pentru cărțile sale și fiind inclus în Istoria critică a literaturii române. Editia a II-a, revăzuta si adăugita, a lui Nicolae Manolescu.
Doctor în Filologie (summa cum laude), este conferențiar universitar la Facultatea de Litere, Universitatea din București.

Flaviu George Predescu este scriitor, membru al Uniunii Scriitorilor din România, colaborator DC News din anul 2015, realizator și al emisiunii De Ce Citim și autor de articole la Literatura de azi.
Vă rugăm să ne urmăriți apăsând butonul de like și să distribuiți mai departe dacă vă place emisiunea noastră. Vă mulțumim!
În mod obișnuit, Cultura pentru toți se transmite în premieră în fiecare miercuri de la ora 14, dar există și ediții speciale, difuzate în alte zile ale săptămânii. Se poate accesa:

Site: https://www.dcnews.ro/

Facebook: https://www.facebook.com/dcnews.ro/