Într-o perioadă critică în care tot mai multe vieți se pierd pe șoselele din România, expertul auto Titi Aur a transmis o scrisoare publică atrăgând atenția asupra mai multor probleme de siguranță rutieră care au fost neglijate mult prea mult timp.

Scrisoarea publică

“Intrăm acum în subiectul scrisorii deschise. Ați trimis-o la Guvern, la Ministerul Transporturilor. Ce conține scrisoare și ce sperați să obțineți cu ea?” a transmis Florin Răvdan.

“În primul rând, de ce am făcut această scrisoare. Am făcut o scrisoare deschisă ca să vadă toată opinia publică că am făcut acest demers, pentru că simt că în ultima perioadă sau de foarte mult timp, autoritățile nu sunt deloc atente la acest subiect, deși noi suntem într-un război continuu.” a răspuns Titi Aur.

Realitatea dureroasă a statisticilor

 “Numai la emisiunea noastră am vorbit, de câte situații am tot dezbătut, dar nu sunt singurele. Noi cuprindem foarte puțin din foarte multe situații, care sunt accidente grave, accidente mai puțin grave, dar acum vorbim de accidentele foarte grave și atunci am văzut că autoritățile nu sunt atente. Mai mult de atât, așa cum am spus și în scrisoare, asistăm la o tentativă de cosmetizare și de prezentare a lucrurilor mai frumos și mai în roz decât în realitate.” a adăugat expertul auto.

O Comparație îngrijorătoare 

“De ce se întâmplă asta? Păi se întâmplă asta pe de o parte, pentru că raportarea numărului de victime la milionul de locuitori este o înțelegere mondială. Europeană sigur. Doar că nu este foarte reală când ne gândim că în țările din vestul Europei se circulă de 2-3 ori mai mult decât în România și în America de 4-5 ori mai mult decât în țările din vest.

Și atunci o raportare corectă, dacă vrem să fim cu adevărat realiști în evaluare, ar trebui să fie la numărul de kilometri parcurși și acolo stăm foarte rău și am spus și știm, suntem foarte rău. Avem 300 de morți la 10 miliarde km atunci când media europeană este de 70 și când penultima țară e Bulgaria cu 180, iar țările nordice au numai 20-30, deci suntem foarte rău.” a explicat Titi Aur.