Într-o lume în care tehnologia avansează cu pași repezi, siguranța rutieră rămâne o prioritate majoră. Semafoarele inteligente reprezintă o inovație care promite să reducă accidentele și să îmbunătățească fluxul traficului urban.

Cu ajutorul tehnologiei radar și a sistemelor de detecție, aceste semafoare pot ajusta semnalele în timp real, răspunzând astfel nevoilor imediate ale traficului și pietonilor. Expertul în conducere defensivă Titi Aur, ne oferă mai multe detalii direct din platourile DC News TV.

Tehnologia radar în semafoare

“Semafoarele din dreptul trecerilor de pietoni au două opțiuni. Una pe care o are și semaforul în România, adică nu se aprinde sau nu se pune roșu decât dacă apasă un pieton pe buton, ca să nu se pună roșu fară motiv.

Sau opțiunea numărul doi, au radar și radarul acuma este simplu să-l ai pe orice dispozitiv. Dacă o mașină se apropie sau vine înspre semaforul respectiv cu mai mult decât viteza legală din zona respectivă, în loc de 30 are 31, în loc de 50 are 51 de secunde sau mai mult, se pune pe roșu și stă cât stă pe roșu.” a transmis Titi Aur.

Impactul asupra comportamentului șoferilor

“Ceea ce înseamnă că tu ești singur pe șosea, forțezi un pic să mergi mai repede, semaforul te vede, se pune pe roșu și te ține 30-35-40 de secunde fără să fie nimeni, e noapte și nu trece nimeni pe acolo și stai tu singur. Și atunci știi că dacă depășești viteza te va opri, deci nu are sens.

Mai mult, dacă mai vine unul din contrasens sau unul din spatele tău te ajunge, te mai și înjură, că din cauza ta stă și el, că semaforul se pune roșu pentru ambele sensuri.” a explicat expertul auto.