În contextul economic actual, România se confruntă cu provocări semnificative. Anul trecut, țara noastră a depășit deficitul bugetar, iar acum este sub presiunea Comisiei Europene să facă ajustări importante.

Fostul premier Florin Cîțu a spus că are informații reale privind viitoarele măsuri fiscale, în direct la DC News TV.

Presiuni Europene și reacția României

“Cum s-a ajuns la acest prag de 60.000 și de ce astăzi Marcel Ciolacu este presat de Comisia Europeană să reducă pragul la 60.000? Anul trecut, România a depășit deficitul bugetar, ținuta era de 4,4%. Comisia ne spune că suntem la 6,3%, cu aproape două puncte procentuale față de țintă.

În același timp, legea pensiilor nu a respectat jaloanele din PNRR și a fost făcută o negociere cu Comisia Europeană. Dvs. spuneți că a făcut-o Ministerul Finanțelor. Eu știu că la discuția finală a fost Marcel Ciolacu. Deci împreună Ministerul Finanțelor cu Marcel Ciolacu, ca să fim amândoi de acord, au făcut o negociere”, a transmis Florin Cîțu.

Consecințele asupra politicii fiscale

“Adevărul este că funcționarii de la Finanțe, că îi știți foarte bine, îl călăresc pe Marcel Boloș, care nu stăpânește fenomenul”, a adăugat Bogdan Chirieac.

“Da, aici când decizi să îți asumi o funcție, trebuie să îți asumi cu totul. Dar revenind la discuția din decembrie, Comisia a spus, potrivit lui Ciolacu, pentru că altfel ar fi apărut sancțiuni și pe partea de deficit, că este OK cu un deficit mai mare, ceea ce încă n-am văzut acest document.

Deocamdată nu există nicăieri un document oficial de la Comisia Europeană care spune că este OK cu un deficit mai mare și cu legea pensiilor. La schimb, și vă spun, vă garantez că așa a fost, Marcel Ciolacu a promis multe.

Pentru că cei de la comisia au spus, «Bine, un deficit mai mare, dar trebuie să faci corecții» și aici revenim la Ordonanța Ticăloșiei. O parte din acele corecții sunt acolo, negociate cu Comisia, o parte urmează. Și Comisia a cerut la schimb taxe. Și Marcel Ciolacu a promis pragul de 60.000, urmează TVA la 21, 22% și impozit progresiv până la finalul anului”, a explicat acesta.