Președintelui Fondului Educațional pentru Romi, Ciprian Necula, recunoaște că lucrurile s-au îmbunătățit în România când vine vorba despre acceptarea minorităților. Acesta a amintit de informațiile false cum că romii au mâncat lebedele care trăiau pe un lac din Viena.

Autor necunoscut… dar sigur țigan

„Sunt evoluții pozitive pe care le putem vedea în România în ultimii 30 de ani. Nu e totul o dramă, deși tendința unui ONG-ist ca mine este să vedem mai degrabă dramele decât schimbările. Am și ochiul sociologului și văd exemplul presei.

Erau articole în anii ’90 absolut fabuloase. «Un țigan neidentificat a furat un sac cu prune». Dacă era neidentificat, de unde știi că era țigan? Nu știa cine era hoțul, se spunea doar că e țigan”, a explicat Necula.

Cine a mâncat lebedele?

„Mai este și faimosul articol din Evenimentul Zilei cu țiganii mâncători de lebede din Viena. Un ziarist din România a plecat în Viena, nu a găsit subiectul pe care îl căuta și a inventat o poveste. Ambasadorul Austriei la București, unde am protestat în 1998, a ieșit și a spus: «Nu au existat niciodată lebede acolo, nu le-a mâncat nimeni». Dar până atunci s-a crezut că s-au dus și ne-au făcut de rușine că au mâncat lebede. Apropo, în Delta Dunării se mănâncă lebăda”, a adăugat Ciprian Necula.