Prof. dr. Ovidiu Chioncel a vorbit despre situația tragică în care se află România în prezent, fiind nevoită să-și trimită copiii să facă operații cardiace în alte țări, dar și despre posibilele soluții pentru a depăși această problemă.
Invitat în conferința DC Media Group „Pompează Viață #CardiomiopatiaContează”, Președintele Societății Române de Cardiologie spune că nu ar trebui să așteptăm doar soluții din partea statului când vine vorba de schimbare.
Apel la educație
„Fiecare antevorbitor și-a expus punctul său de vedere din domeniul respectiv. Este un lucru important. Pe de altă parte, vă atrag atenția că nu putem rezolva problemele importante ale societății prin acte administrative. Vă rog să priviți lucrurile serioase: o țară care își trimite copiii afară să fie operați de boli cardiovasculare e o țară ce nu merită respectată.
O țară unde profesia medicală în termeni de respect social a scăzut atât de mult e o mare problemă. Aceasta nu poate fi rezolvată neapărat prin acte administrative, ci prin educație. Educația trebuie promovată și să fie parte a unei ierarhii sociale. Modelele copiilor din ziua de astăzi sunt diferite de modelele pe care le-am avut”, a explicat dr. Chioncel.
Lucrurile nu merg într-o direcție bună, iar societatea are așteptări mari
„Atrag atenția că o parte din dvs. mă sunați când aveți probleme medicale, iar acest lucru dovedește că lucrurile nu merg bine. A da drept succes realizările prin simplul fapt că fiecare ne facem datoria în domeniul în care lucrăm nu e suficient. Faptul că sistemul sanitar merge pe o tendință atât de mică este dincolo de așteptările societății românești, asta e marea problemă.
Sunt convins că ne facem datoria, dar așteptările oamenilor față de noi sunt total diferite. Uneori apare un nivel de frustrare. De ce oamenii sunt nemulțumiți când în fac datoria? Sunt nemulțumiți pentru că rareori au ocazia să stea împreună și să audă unul de la altul ceea ce se întâmplă”, a mai spus medicul.
Colaborare între doctori pentru un bine comun
Prof. dr. Chioncel a lansat și un apel în fața celor prezenți în sală. „Trebuie să ne ajutați în a clădi ceea ce se cheamă încrederea în noi, ca noi la rândul nostru să vă ajutăm. Nu cred personal în relațiile interinstituționale. Cred foarte mult în relațiile interumane și mult din ceea ce am realizat s-a datorat acestor relații, care trebuie să se bazeze în primul rând pe bun simț, cum spun britanicii”, a adăugat el.
„Nivelul de așteptare este uriaș, iar aici ceea ce trebuie să facem – pentru că Dumnezeu este unic – este să colaborăm. Cred că nu e neapărat meritul societăților profesionale, a partenerilor farmaceutici, e meritul unor oameni care înțeleg fenomenul și ne pun pe toți la aceeași masă”, a conchis prof. Chioncel.