Vicepreședintele comisiei de sănătate a Camerei Deputaților, Emanuel Ungureanu (USR), spune că șefii de secție din medicina românească adoptă atitudini sfidătoare față de pacienți și acceptă în jurul lor medici tineri care nu comentează, deci „păpădii”.

Exemplu scandalos: A primit ochi de culori diferite

„Cu mult timp înainte de a fi politician, am văzut lucrurile din perspectiva de jos, a omului care vine în scaun rulant în fața unui mastodont care este spitalul. Când intri în burta acelui mastodont, te pierzi, ești o cifră, ești un diagnostic. Îmi aduc aminte de o pacientă care avea un ochi verde și unul albastru.

A avut o problemă, i s-a scos un ochi, iar specialistul i-a zis că nu are doi ochi de același fel. I-au pus un ochi verde și unul albastru. Din păcate, pacienta a murit ulterior. Ce o fi zis, că e din Târgoviște, dintr-un sat amărât, să zică bine că nu-i las gol în ochi. Bătaia aceasta de joc și disprețul față de pacient le-am simțit dinainte de a fi politician”, a explicat Ungureanu la DC News TV, în timpul emisiunii #Rezist a Oanei Stănciulescu.

„Tu cine ești? Ești un nimeni”

„Vine din această îndumnezeire a unor șefi de secții care consideră că venirea la doctor este un privilegiu pentru pacient. Se urcă niște trepte în umilință. El e profesor, șef de secție, a învățat. Tu cine ești, mă? Tu ești nimeni.

Tiparul acesta nu s-a multiplicat prea mult la medicii tineri. Însă medicii tineri, meritocrați, care au reușit cu greutate să pătrundă în sistem, sunt înconjurați de mediocrii. Marii profesori, cei 200-300 din sistem, au acceptat în jurul lor doar păpădii. Restul pleacă cu miile din țară sau sunt sufocați în interior. Ei nu pot să supraviețuiască în corul acesta de mediocrii care-l pupă în fund pe românește pe șef pentru diverse motive”, a conchis politicianul USR.