Reprezentarea femeilor este încă deficitară când vine vorba de lista pentru europarlamentare. Din 20 de candidați eligibili desemnați de PSD-PNL, doar patru dintre aceștia sunt femei. La depunerea semnăturilor, cei doi președinți de partid au abordat subiectul, după întrebările din partea jurnaliștilor.

S-a discutat de 30%, dar teritoriul a desemnat câte două doamne de partid

„De fiecare dată s-a discutat acest subiect. Pentru problema egalității de gen pentru listele europarlamentare, parlamentare, de ce nu pentru candidații la locale, s-a discutat de un anumit prag, să ajungem la 30%. A fost un angajament discutat pentru fiecare dintre noi. Am reușit pentru prima dată să realizăm acest obiectiv în Guvernul actual. Ceea ce s-a petrecut la listele pe care le-ați văzut este clar că față de data trecută avem o creștere.

Creșterea nu este cea pe care ne-am dori-o, dar s-a făcut un pas înainte. Acestea au fost propunerile venite de la fiecare filială, de la filială s-a ajuns la regiune și în final lista este cea pe care o vedem cu toții. Am reușit să venim fiecare partid cu câte două doamne pe locurile eligibile”, a răspuns Nicolae Ciucă.

Ciolacu: Care target?

„Am avut la un moment dat un Guvern fără nicio doamnă. Pe urmă, am făcut această coaliție de guvernare și am avut o singură doamnă. După ce am făcut rotația de prim-miniștri a venit și PSD cu mai multe doamne în Guvernul României.

Cu alte cuvinte, de fiecare dată ne-am completat unii pe alții. Același lucru l-am făcut și acum la lista de europarlamentare. Eu ce angajament mi-am luat în fața social-democraților europeni am îndeplinit. Lista are în acest moment o eligibilitate de doamne de 30%. La parlamentare o să susțin minimum 30%, avem acest lucru trecut și în statutul partidului”, a adăugat Marcel Ciolacu.

Contrazis de jurnalistul care a adresat întrebarea că 4 din 20 reprezintă 20%, premierul a adăugat: „Depinde unde aveți dvs. targetul. Avem targeturi diferite”.