Analistul politic Bogdan Chirieac a subliniat că președintele Klaus Iohannis are totuși susținere în Statele Unite ale Americii, doar nu din partea Administrației Biden. Avantajul principal al președintelui în cursa pentru șefia NATO este opoziția Ungariei și indecizia Turciei.

Principalul as din mâneca președintelui

„Cred că avantajul lui Klaus Iohannis în acest moment este că nimeni nu s-a pronunțat împotrivă. Deocamdată Ungaria este cam explicit împotriva lui Mark Rutte. De asemenea, Turcia ezită și a cerut timp de gândire. A transmis că dorește un secretar general care să țină seama de statele care sunt în NATO fără să fie în UE. Turcia nu e orice aliat”, a spus Chirieac.

Adrian Zuckerman a subliniat susținerea republicanilor pentru Iohannis

„După declarația Ambasadorului SUA la NATO, avem editorialul de astăzi publicat de Adrian Zuckerman care este explicit în favoarea președintele Klaus Iohannis, ceea ce înseamnă că măcar o parte din Congresul American este de partea sa, chiar dacă Administrația Biden îl numește un prieten față de care are mult respect, dar îl susține ferm pe Mark Rutte.

VEZI ȘI: Ambasadorul Zuckerman: Iohannis sau Rutte? Următorul secretar general al NATO va trebui să înțeleagă profunda amenințare a Rusiei.

La începutul lui mai trebuie tranșată problema, deci chiar în această lună s-ar putea să avem mișcări foarte importante. Oricum cred că domnul Iohannis a spus corect de data asta: șansele sale rămân… rezonabile”, a explicat Bogdan Chirieac la Antena 3 CNN.