Premierul Marcel Ciolacu apără recomandarea economistului-șef al Băncii Naționale Române privind chibzuința în contextul financiar actual. Deși avem parte de creștere economică, ar trebui să avem mai multă grijă cu banii, este de părere Ciolacu.

Pe cine să asculte românii

„Am văzut că Valentin Lazea, economist-șef BNR, ne-a cam spus să strângem cureaua. Dvs. ne-ați spus să ne trăim viața, ați spus că vom avea cea mai mare creștere economică. Ce să facă românul, pe cine să asculte?”, a întrebat jurnalista Anca Murgoci.

„Nu, domnul Lazea a zis să fim mult mai chibzuiți. Vă dau o cifră: românii au cheltuit aproape 8 miliarde de euro pe concedii în afara României. E o cifră la care cred că a făcut trimitere. Suntem într-un echilibru macroeconomic, dar trebuie să ne reamintim mereu de faptul că avem cea mai lungă graniță cu un stat aflat în război.

Dumnealui este prevăzător la tot ce se întâmplă în zonă. A trecut emoția din energie, între timp avem creștere economică, dar toată creșterea economică a fost pe investiții. Cât timp România va susține în continuare investițiile, nu are o problemă nici în ceea ce privește creșterea economică”, a explicat Marcel Ciolacu la DC News TV.

Prețurile au crescut nu numai din inflație. Exemplul pâinii

„Am avut o scădere evidentă a nivelului de trai. Am avut inflație și au crescut prețurile câteodată nejustificat. Dau un exemplu: nu se poate scumpi pâinea cât timp statul dă subvenție la energie, iar grâul se ieftinește. E ceva ce nu funcționează în logica economică.

Faptul că economistul-șef a spus să fim mai prevăzători cu cheltuielile e un lucru bun. Într-un fel, cred că e fișa postului dânsului. A crescut consumul în ianuarie și februarie, e și normal, fiindcă au crescut pensiile cu 13,8%. De obicei, persoanele vârstnice întorc în consum 80% din orice mărire de venituri. Repet, avem un echilibru, trebuie să ținem de el”, a conchis premierul.