Premierul Marcel Ciolacu a vorbit despre anvelopa salarială din sistemul bugetar și promite schimbări în următorii ani când vine vorba de numărul de angajați la stat.

Invitat la DC News TV, prim-ministrul României a răspuns statisticilor care arată că, în 20 de ani, cheltuielile cu salariile bugetarilor au crescut de zece ori.

Deși e an electoral, Ciolacu promite că face curățenie la bugetari

„În 2004, salariile bugetarilor erau de 15 miliarde de lei. În 2014 erau de 50 de miliarde de lei, în 2024 aproape 150 de miliarde de lei. Au crescut de aproape zece ori”, a transmis Chirieac.

„O treime este sistemul de învățământ, aproape 20% e sistemul de sănătate, și de aici restul. Este evident că trebuie făcută o curățenie în agenții, în tot ce înseamnă aparat de stat central. Iar primul exemplu trebuie să-l dea administrația centrală, ca pe urmă el să fie urmat și de administrația locală.

Suntem în an electoral, avem alegeri peste 60 de zile, dar nu am nicio reținere să vorbesc la dvs. în studio, pentru că sunt ferm convins că aceasta este calea pe care trebuie să o urmăm”, a răspuns premierul Ciolacu.

Ce e făcut e făcut. Angajamentul pe anii următori

„S-a creat un decalaj uriaș între sistemul de salarizare și mai ales de pensii din justiție și restul”, a adăugat Bogdan Chirieac.

„Nu am văzut pe nimeni dându-și foc timp de 30 de ani cât s-au făcut aceste tâmpenii. N-am văzut pe nimeni venind și dând explicații. Eu m-am dus și am negociat cu Comisia Europeană personal ca să ieșim din acest hățiș. Eu nu pot să schimb trecutul.

Am ieșit din acest lucru, aceste lucruri nu o să se mai întâmple în viitor. Am luat o perioadă de grație în care an de an se reglează ca acea nedreptate să nu se mai întâmple”, a conchis președintele PSD.