Analistul Bogdan Chirieac a reacționat după ce Ambasadorul SUA la NATO a anunțat susținerea deplină pentru Mark Rutte când vine vorba despre secretariatul general al Alianței.

Anunț fără echivoc

„Sunt șanse până în ultima clipă, dar anunțul Statelor Unite echivalează cu o jumătate de placă de mormânt pe candidatura lui Klaus Iohannis. Nu poate fi impus niciun candidat la funcția de secretar general al NATO fără acordul Washingtonului. E o etapă. În termeni diplomatici, Ambasadorul SUA la NATO nu a lăsat niciun echivoc: respect și prietenie pentru Klaus Iohannis, sprijin deplin pentru Mark Rutte.

Aceasta este poziția Administrației Joe Biden de acum. Poziția republicanilor a fost nuanțată de Ambasadorul Adrian Zuckerman acum o săptămână la București care spunea că președintele Klaus Iohannis trebuie să fie secretar general al NATO și a adus niște argumente solide”, a transmis Chirieac la Antena 3 CNN.

Speranța încă nu este pierdută

„Alegerile în SUA sunt la începutul lui noiembrie, deci cu siguranță situația va fi tranșată în perioada actualei administrații. Când vine vorba de Charles Michel, acesta nu este bine văzut, după ce a vrut să demisioneze din funcția de Președinte al Consiliului European și să candideze la europarlamentare. Apoi a trebuit să renunțe fiindcă au fost mari presiuni.

Premierul Ungariei, Viktor Orban, știți bine că este oaia neagră a UE. Croatul și belgianul sunt și dânșii importanți, ca orice alți membri ai UE. Lucrurile, în acest moment, nu sunt fără speranță, dar nici nu stau bine pentru președintele Klaus Iohannis”, a conchis analistul.