Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Adrian Câciu, își apără colegul de la Ministerul Finanțelor când vine vorba de deciziile care au dat peste cap microîntreprinderile românești.

„Este colegul meu și nu e fair să nu-l apăr puțin, pentru că sunt niște chestiuni care sunt prinse în PNRR care spun și de întreprinderi legate, și de partea productivă cu obiectul de activitate productiv și cea legată de plafon”, a justificat Câciu.

„Înțeleg că trebuie să coborâți plafonul că nu vă dau banii. Coborâți-l, că și așa nu mai sunt microîntreprinderi”, a reacționat Chirieac.

Se mai poate negocia?

„În schimb, una scrie [în PNRR], dar contextul economic și reziliența microîntreprinderilor sunt argumentul nostru de a negocia în continuare cu Comisia. Dacă mă veți certa pe mine sau pe premier că nu încasăm doar jumătate din cererea de plată numărul trei să știți că ne asumăm acest lucru. Nu încasăm acum, negociem până când o să convingem Comisia, chiar dacă dvs. criticați, că mai mult de atât nu se poate face în acest moment pentru că distrugem economia”, a adăugat ministrul.

Cine a scris PNRR-ul l-ar fi scris prost

 „Nu s-a ținut cont când s-a scris PNRR-ul că 96% din economie e formată din microîntreprinderi. Deci cei care au scris PNRR-ul trebuiau să știe. Un milion de întreprinderi avea România în 2020. Doar 4% erau companii plătitoare de impozit pe profit. Trebuie să faci o reconversie, o restructurare, lași un pic să-și revină pentru că pentru orice schimbare trebuie o adaptare a companiilor la noul regim fiscal.

Nu îl ciopârțești până nu mai răsuflă. Lucrurile astea nu s-au mai spus în PNRR. Am explicat Comisiei când eram ministru, Marcel Boloș le-a explicat acum. Așa e în negociere, eu zic că o să o scoatem până la urmă”, a conchis Adrian Câciu.