Psihologul Renata Iancu a vorbit la Părinți Prezenți de la DC News TV despre momentul oportun pentru un divorț. Chiar dacă ar părea mai bine să amâni un divorț pentru ca copiii să aibă șansa să mai crească, corect este ca starea conflictuală să fie eliminată cât mai repede.

„Cât contează vârsta copilului atunci când părinții decid să divorțeze? Sunt cazuri în care auzim «Mai stau cu soțul/soția să mai crească cel mic, să nu-l afecteze așa de tare». Este corectă această metodă?”, a întrebat Loredana Iriciuc, moderatorul emisiunii.

Copilul poate suferi la fel indiferent de vârstă

„Divorțul poate surveni la orice vârstă a copilului. Un copil mai mic nu este neapărat afectat mai mult. Dar dacă copilul este mai mare, atunci este și mai capabil să înțeleagă ceea ce se întâmplă și trece cumva mai ușor peste. Bineînțeles, ține de părinți să facă tranziția mai ușoară către această discuție și această etapă. E un nou mod de viață al copilului.

Nu pot să spun însă nici că e bine să rămână în relație până crește copilul, dar nici că este greșit. Pot spune că de multe ori părinții decid să divorțeze tocmai pentru a nu mai fi tot timpul în conflict cu celălalt partener și pentru a crea un echilibru, un cadru armonios, ca să nu îl mai constrângă pe copil”, a explicat Renata Iancu.

Riscurile amânării unui divorț

„Conflictele nu sunt în regulă. Dacă este mic, copilul poate deveni agresiv spre adolescență. Poate suferi de anxietate, poate avea depresie mai târziu. Atunci, rămâne la latitudinea părinților să decidă cum este mai bine pentru copil, dar și pentru ei”, a adăugat Iancu.