Profesorul Mircea Coșea a semnalat că direcția impusă de stat clasei mijlocii nu este una bună, în contextul inflației mari din ultimii ani. Ratele creditelor au ocupat un segment tot mai mare din bugetul fiecărei familii, iar românii au ajuns să fie „certați” pentru dorința de a-și crește calitatea vieții.

Un apartament mai spațios, o mașină mai de calitate sau o excursie în străinătate

„Un element important în căderea calității vieții în România este rata. Mulți au rate și este un atac la clasa medie din România care este un motor al dezvoltării. Clasa mijlocie din România, înțelegând că trăiește ca în Europa, a încercat să-și schimbe viața în mai bine, ieșind din garsoniera ceaușistă și cumpărând un apartament, o mașină, plecând în excursii. Asta merită până la urmă.

Ori aceste rate care vin pentru această categorie sunt mult prea împovărătoare. Nu mai spun de creditele pe care le-au luat pentru mici afaceri”, a explicat Mircea Coșea la DC News TV.

Economistul-șef al BNR, mesaj de tip primitiv

„Am avut o dezamăgire. L-am ascultat pe Guvernatorul BNR (n.r., Mugur Isărescu) spunând că există tendința scăderii inflației. Vine economistul-șef și ne spune «Știți ceva, ia mai terminați cu lucrurile astea. Nu aveți dreptul, nu munciți cât trebuie. Mai terminați cu pantofii noi, adunați plasticul.

Deci un imbold la o austeritate de tip primitiv. Asta a vrut să spună Banca sau e expresia unui personaj? A apărut o contradicție, am văzut abordarea și pe DC Business”, a conchis analistul economic.