Deciziile guvernamentale din cel mai important an electoral de după Revoluție ajung să-i protejeze pe bugetari. Aceasta este concluzia la care au ajuns Oana Stănciulescu și Dan Vîlceanu în timpul emisiunii #Rezist moderate de jurnalistă la DC News TV.

Mai faci o gaură în curea să acoperi gaura din buget

„Noi, toți cetățenii, trebuie să mai facem o gaură la curea ca să ajutăm cu gaura din buget. Era discuția despre taxe și impozite asupra mediului de afaceri și despre cheltuielile bugetare. Spuneau că taie și ei, că desființează ministere, că desființează posturi de conducere.

Ajunseseră la șefii de birou, niște aberații din acestea. De ce să-l dai afară pe șeful de birou și nu pe directorii adjuncți care sunt 100? Că șeful de birou este primul care face ceva, coordonează o echipă. În fine, multe discuții în spațiul public, dar decizia s-a luat într-o noapte: taxe și impozite să cocoșezi mediul de afaceri.

Mai era și această ipocrizie cu Ordonanța care a blocat angajările, dar cu 90% excepții. Au dat liber la cheltuieli, la prime, la vouchere, la angajări de șefi. Explicați-ne cum este posibil. Se uită Bruxellesul”, a spus Oana Stănciulescu.

Deficit masiv încă din startul anului 2024

„Și ei sunt aleși de către europarlamentari, trebuie să-ți faci majoritate. Președintele Comisiei, vicepreședinții, comisarii europeni vin în urma unui vot politic. În an electoral nu vrei ca, în România, să-ți vină europarlamentari de la partide care nu te votează pe tine. Atunci închizi ochii în an electoral.

Într-adevăr, aveți dreptate, pentru că am văzut modul în care a ajuns bugetul României după primele două luni. Încă din ianuarie era dublu față de ianuarie anul trecut, acum a scăpat de sub control. După două luni, e 1,7% din PIB. Gândiți-vă că Ordonanța cu liber la angajări a fost dată după ce au văzut execuția bugetară”, a explicat Dan Vîlceanu.