Deșeurile sunt o problemă masivă în România, iar țara noastră plătește amenzi de mediu scumpe la nivel internațional pentru slaba lor gestionare. Chiar dacă ne-am gândi că este vorba despre bidoanele de suc sau ambalajele din plastic generate la nivel municipal, ponderea lor în totalul deșeurilor este extrem de mică.

Această informație vine de la Raul Pop, manager de programe în cadrul Ecoteca, care ne explică în conferința Curățenia de Primăvară a DC Media Group unde se află adevărata problemă când vine vorba de deșeuri în țara noastră.

În primul rând nu avem date de încredere la care să ne raportăm

„În momentul de față, când ne întrebăm cum stăm (n.r., cu deșeurile), în realitate nu prea știm. Fiecare știe poate în curtea lui, mai bine sau mai puțin bine, cu mai mult sau mai puțin interes. Dar dacă ne uităm la sistemul mare care agregă aceste date o să ne dăm seama că sunt niște discrepanțe absolut șocante.

Să dau un exemplu. Dacă luăm ce raportează primăriile, suntem la 12%, asta spunem și Uniunii Europene. Dacă luăm ce spun OIREP-urile, ajungem la un 25%-30%. Sunt date oficiale, date pe care se bazează taxe și impozite, sunt date pe care se pot baza infringement-uri, iar noi ne jucăm cu ele ca și cum n-ar fi importante”, a explicat Pop.

Nu poți avea un comisar de mediu la fiecare colț de stradă

„Din date vine mai departe și capacitatea noastră de a ne uita unde e nevoie să intervenim, unde să dăm sancțiuni. Nu putem avea un comisar de mediu la fiecare colț de stradă și la fiecare generator de deșeu. Dar dacă avem cifre care arată că în localitatea X este o problemă mai mare decât în localitatea Y, sigur că ne vom concentra pe localitatea X. Nu folosim suficient datele de care avem nevoie pentru a lua decizii”, a adăugat el.

Nimeni nu vorbește despre deșeurile industriale

„În plus, nouă ne plac deșeurile astea foarte vizibile, care vin în viața noastră zi de zi: ambalaje, deșeuri municipale. Sunt colorate, le vedem, dar deșeurile municipale, din totalul deșeurilor din România, reprezintă 3%. 97% sunt deșeuri industriale, pe alocuri pentru ele luăm și infringement-uri. Pe altele nu luăm fiindcă nu știm unde sunt și nu apare nicăieri informația”, a conchis Raul Pop, manager programe la Ecoteca.