E.S. Adrian Zuckerman, Ambasador al Statelor Unite în România între 2019 și 2021, a lansat un mesaj puternic pentru conducătorii țării în legătură cu influențele rusești asupra afacerilor interne.

România trebuie să facă pentru România, nu America

„Vreau să dau un exemplu. Eu, de când am fost ambasador, mulți vin la mine și îmi spun «Ce face America pentru noi?». Le spun: «Nu face nimic pentru voi. Voi trebuie să faceți pentru voi. Noi putem numai să ajutăm».

Dacă România vrea să aibă de-a face cu rușii, eu spun că e o mare greșeală. Faptul ăsta nu se uită. Când vine timpul ca americanii să se mute în ce au clădit rușii o să fie o problemă. Cred că li s-a spus asta, dar nimeni nu ascultă”, a explicat E.S. Adrian Zuckerman.

Problema construcției noii baze de la Kogălniceanu

„Una dintre problemele care mă deranjează pe mine și cred că deranjează și Washingtonul este cine clădește această bază. Compania are unul dintre acționari rus, oligarh, sancționat. Cum a putut România să lase această companie să clădească o bază militară? Nu înțeleg.

Cum poate să vină americanii undeva nesecurizat? Pentru mine e ceva incredibil, știu că au fost discuții despre asta, dar citesc că merge înainte. Românilor nu le pasă. România trebuie derusificată”, a spus Zuckerman.

„E un apel care trebuie luat în seamă atât de președintele Klaus Iohannis, cât și de premierul Marcel Ciolacu”, a răspuns Bogdan Chirieac.