Materialul video este transmis pe DCNewsTV, DCNews și DCBusiness, precum și pe Facebook și Youtube DCNews, de la ora 15:00. La lanasare participă:

– Mihai Pește, Director General Rețele Electrice

– Sebastian Burduja, Ministrul Energiei

– Alessio Menegazzo, Director General PPC România

– Gabriel Andronache, Vicepreședinte ANRE


Stația Electrică Nord a fost modernizată de Rețele Electrice Muntenia, fiind cea mai mare din sistemul de distribuție din România. Investiția s-a ridicat la 70 de milioane de lei.

Modernizarea a presupus consolidarea integrală a clădirii, dar șo înlocuirea unor echipamente, fără a fi afectați clienții. Stația deservește circa 73.000 de clienți, din zona centru-nord a Bucureștiului, foarte multe instituții centrale și locale, spitale și clienți casnici sau agenți economici.

Compania Rețele Electrice Muntenia este parte a PPC.

”Continuăm procesul de modernizare si dezvoltare a rețelelor pentru a le asigura reziliența, flexibilitatea și nivelul de digitalizare necesare pentru a face față cu succes proceselor accelerate de electrificare și decarbonare a consumului de energie, in beneficiul comunității. Modernizarea Stației Nord a fost un proiect de mare amploare, pentru care a fost nevoie de viziune și de soluții adaptate și dedicate de inginerie și de construcții. O provocare majoră a fost faptul că lucrările s-au desfășurat fără ca funcționarea stației să fie întreruptă, ceea ce a însemnat realizarea consolidării clădirii si înlocuirea echipamentelor electroenergetice concomitent cu asigurarea alimentării pentru cei circa 73.000 de clienți. Preocuparea pentru siguranță a fost la un nivel extrem de ridicat, întrucât colegii noștri și personalul contractorilor au lucrat la înălțime și în vecinătatea instalațiilor aflate sub tensiune”, a declarat Mihai Pește, director general al companiilor Rețele Electrice.

”Stația Nord este prevăzută cu șase transformatoare de putere de 40 MVA (Mega Volt Amper) fiecare, rezultând o putere instalată de 240 MVA și o putere garantată de 160 MVA. Vârful de sarcină înregistrat până acum a fost de aproximativ 127 MVA. Acest nivel de sarcină este peste valoarea sarcinii pe tot județul Giurgiu.

Stația este alimentată de patru linii electrice subterane de 110 kV, care dispun de cabluri moderne cu izolație uscată, și distribuie energie electrică prin 66 de linii de medie tensiune, 34 de linii la 10kV și 32 de linii la 20kV. In stație sunt instalate 64 de celule MT (celule trafo, cuple, măsură, servicii interne și linii) care funcționează la tensiunea de 10kV, 76 de celule MT (celule trafo, cuple, măsură, servicii interne și linii) care funcționează la tensiunea de 20kV și 11 celule de 110kV (celule trafo, cuple și linii). În camera de control a stației de transformare complet digitală, sunt instalate 38 de dulapuri de protecție, măsură, telecomunicații și servicii interne, iar lungimea totală a cablurilor de medie tensiune utilizate în cadrul proiectului de modernizare a stației este de 26,8 km, respectiv 61,5 km pentru cele de joasă tensiune.

Lucrările de modernizare au constat în înlocuirea tuturor celor șase transformatoare cu unele moderne, produse în România, cu pierderi reduse și fiabilitate mărită, precum și înlocuirea tuturor echipamentelor și instalațiilor 110kV, 20kV și 10kV și circuite secundare. Toate echipamentele noi instalate sunt capsulate (cele de 110kV) sau în construcție compactă (cele de MT). Schema electrică a stației a fost îmbunătățită prin implementarea unei soluții cu bară dublă cu cuple longitudinale și transversale, prin aceasta obținându-se o flexibilitate crescută în rețeaua de 110kV din București.

Noile transformatoare cu răcire naturală au un nivel de zgomot foarte redus, pentru a proteja confortul locuitorilor din apropiere. În plus, echipamentele moderne de comutație au înlocuit tehnologiile cu ulei, eliminând riscul de explozie și poluare. Noile echipamente au eliminat necesitatea folosirii a circa 6.000 de litri de ulei mineral” arată un comunicat de presă.