Avocatul Ramona Tatarici a vorbit la Culisele Justiției, emisiune moderată de la Laura Duță, despre cazurile în care nu sunt recuperate prejudiciile aduse de infractori.

Cum ajung să-și reducă drastic pedeapsa… ciripind

„Prin prisma avocatului de penal, întotdeauna am spus că apărarea eficientă oferită clientului nu înseamnă de fiecare dată achitare. O soluție foarte bună poate însemna o măsură de suspendare cu supraveghere, cât mai puține obligații, poate un acord de recunoaștere încă din faza de urmărire penală”, a spus avocata Ramona Tatarici la DC News TV.

„Cu ce te ajută?”, a întrebat jurnalista.

„E simplu. Dacă ai o luare de mită, 2-7 ani, beneficiezi de reducerea limitelor de pedeapsă cu o treime pe recunoaștere. Pe urmă mai faci un denunț, pentru că totuși te afli într-un anumit cerc… ai această posibilitate. Poți ajunge la o pedeapsă cu supraveghere pe un termen scurt”, a mai explicat avocata.

Ce se întâmplă cu banii

„Deci poți scăpa de închisoare dacă ești corect, chiar dacă ai fost prins. Dar banii luați mită îi dai înapoi?”, a mai chestionat Laura Duță.

„Dacă se găsesc”, a fost răspunsul avocatei Ramona Tatarici. „Este o problemă reală. La nivelul DNA-ului și la ultimul bilanț al anului 2023, o reală problemă a fost și asta. S-a insistat pe instituirea măsurilor și demersurilor în vederea recuperării acestor sume. De fapt, la nivel de societate cam așa pune omul problema. «Bine, s-a dus la pușcărie, pe mine cu ce mă încălzește? Banii i-au rămas»”.