Dresorul profesionist Robert Caraman a explicat de ce un câine dresat nu reacționează la comenzile pe care i le dă oricine. Deși asta crede multă lume, situația apare des, mai ales în familii, când un câine poate să nu răspundă decât la comenzile unuia dintre membri, deși este dresat.

Cum învață câinii comenzile

„Noi formăm niște reflexe, niște condiționări în funcție de niște sunete. Dacă un cățel învață ca la sunetul «șezi» să pună fundul jos, asta nu înseamnă că va sta și la cuvântul «șeZI». E același cuvânt pentru noi, dar pentru câine e un sunet diferit.

Ori, în momentul în care lucrăm într-un anumit fel, după o anumită comandă, cu o tonalitate a vocii și cu un sunet rostit, nu se generalizează. «Șezi» rostit de o altă persoană sună diferit și nu-i declanșează lui reflexul condiționat cu un anumit sunet”, a explicat dresorul Robert Caraman la DC Anima, emisiune moderată de Tudor-Tim Ionescu.

Dresajul nu poate fi generalizat

„Se întâmplă acest lucru și în cadrul aceleiași familii. Dacă lucrăm doar cu bărbatul femeii și spune pe un ton autoritar «șezi», apar niște probleme la transferul acelei comenzi către copii sau către o doamnă, în vocea cărora «șezi» sună diferit.

Astfel, condiționările respective se produc la un anumit sunet. «Șezi» poate diferi de la o persoană la alta ca tonalitate, ca intonație, ca frecvență. De aceea, cățeii nu ascultă perfect tot timpul de toată lumea. Sunt niște indicii, dar nu trebuie să ne așteptăm ca un dresaj de genul acesta să fie generalizat așa cum își închipuie toți”, a adăugat acesta.