Trăim într-o lume în care ideologiile politice și sociale evoluează și se răspândesc cu o viteză amețitoare. Chiar și în România s-au făcut progrese enorme când vine vorba de toleranța față de ceea ce eram xenofobi înainte de aderarea la Uniunea Europeană și nu numai.
Invitat recent la emisiunea „Ce se întâmplă” de la DC News TV, liderul AUR, George Simion, susține că România ar trebui să trateze apartenența la Uniunea Europeană doar din punct de vedere economic, nu și cultural sau ideologic.
De unde pornește problema lui Simion cu modul în care funcționează UE
„Sunt anumite ideologii care sunt acoperite prin corectitudinea politică. Vedem acest curent venit din universitățile din Statele Unite: Woke, Cancel Culture, Black Lives Matter, care sunt preluate și în Vestul Europei. Din punct de vedere ideologic, constructul acesta european la început ne spunea toți diferiți, toți egali.” a transmis George Simion.
„Sunt diferențe între felul în care o țară din Estul Europei, precum România, precum Ungaria, precum Polonia, se raportează și au propria cultură. Dacă unii legalizează adopțiile de copii pentru cuplurile homosexuale, nu trebuie obligate și România, și Polonia, și Ungaria, și celelalte state membre să facă lucrul ăsta, că în fond și la urma urmei Uniunea Europeană ar trebui să fie un spațiu economic, comun. La asta am aderat”, a conchis liderul AUR.
Ce presupune apartenența la Uniunea Europeană
În contradicția acestei idei de „spațiu economic” și doar atât, Uniunea Europeană funcționează diferit.
Când Parlamentul UE votează o lege, aceasta trebuie să fie transpusă în legislația națională a statelor membre. Directiva este obligatorie pentru statele membre destinatare cu privire la rezultatul care trebuie atins, lăsând autorităților naționale competența în ceea ce privește forma și metodele pentru a obține rezultatul.
Astfel, dacă Parlamentul European va vota mâine posibilitatea adoptării pentru cuplurile de același sex, atât România, cât și Polonia și Ungaria vor fi obligate ca în următorii ani să se conformeze.
De ce? Ei bine, pentru că aderarea României la UE din 2007 a implicat acceptarea unui set complex de reguli și norme, cunoscut sub numele de „acquis communautaire”. Acesta include nu doar aspecte economice, ci și valori culturale, sociale și politice.
Cultura și diversitatea sunt importante în UE, dar „cultură” nu înseamnă „ură”
Prin semnarea Tratatului de aderare, care presupune acceptarea tuturor angajamentelor și obligațiilor ce decurg din apartenența la UE, țara noastră nu poate alege să adere doar la banii oferiți de către europeni pentru a ne dezvolta și a prospera în această Uniune.
În plus, UE are un cadru strategic pentru politica culturală care subliniază importanța culturii și diversității culturale pentru coeziunea și bunăstarea socială, iar subiectul privind drepturile cuplurilor de același sex nu constituie o problemă în această privință.
Este important de menționat că, deși UE stabilește anumite standarde și norme, fiecare stat membru are dreptul să își păstreze și să își promoveze propria cultură și identitate în cadrul acestui cadru.
Cum stăm în acest moment când vine vorba de drepturile LGBTIQ în UE
În septembrie 2021, Parlamentul European a adoptat o rezoluție privind drepturile LGBTIQ în UE. Rezoluția insistă asupra necesității unei abordări comune în UE pentru recunoașterea căsătoriilor și parteneriatelor între persoane de același sex.
Se solicită astfel statelor membre să adopte legislația relevantă pentru a asigura respectarea deplină a dreptului la viață privată și familială, fără discriminare. Discriminarea pe baza orientării sexuale este acum recunoscută în legislația UE ca motiv de discriminare.
În ianuarie 2023, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a decis că toate statele membre ale Consiliului Europei, inclusiv toate statele membre ale UE, au obligația de a pune în aplicare un „cadru legal specific” pentru recunoașterea cuplurilor de același sex, în absența căsătoriei între persoane de același sex.
*DC Media Group, din care face parte și DC News TV, se aliniază tuturor viziunilor pro-europene și respectă în mod deplin toate identitățile de gen.