Dr. Răzvan Ionuț Dragomir, medic primar Ortopedie Traumatologie la Spitalul Clinic SANADOR, invitat în platourile DC News TV, oferă o perspectivă asupra momentelor critice când pacienții ajung la spital și deciziile care pot influența procesul de vindecare.

Momentul sosirii la spital

“Din experiență, am observat că sunt două momente în care pacientul ajunge la spital. Imediat după ce traumatismul s-a întâmplat, vorbim ori de ore, în aceeași zi, cel mai frecvent sau poate cel mai rău caz mai târziu în cursul zilei sau a 2-a zi.

La polul opus, sunt pacienți care ajung la spital după o perioadă lungă de așteptare, în care au crezut că se repară, se vindecă, dispare durerea… Sunt exact cum am menționat diverse patologii asociate care pot să conducă la o o percepție a durerii modificată sau pur și simplu se așteaptă că poate nu-i nimic atât de grav și ajung să vină după săptămâni, chiar la o lună.”

Consecințele întârzierii tratamentului

“Am avut pacienți care au venit și după câteva luni cu o pseudo-artroză, o fractură neconsolidată de col femural. În aceste cazuri, din start mergem către protezare, înlocuim capul femural cu endoproteză, pentru că în acest caz șansele de vindecare a acestei fracturi sunt nule sau foarte mici.”