Analistul politic Bogdan Chirieac a vorbit despre cursa dintre Klaus Iohannis și Mark Rutte pentru funcția de secretar general al NATO.

Ungaria și Turcia nu vor pune probleme României

„Ungaria și Olanda sunt într-un moment de răceală diplomatică fără precedent. Cu Turcia avem relații și contacte, este cel mai important partener al României din afara Uniunii Europene, și mai este ceva fundamental de care trebuie să ținem seamă. SUA, UK, Germania, Franța și-au anunțat sprijinul pentru candidatura pentru Mark Rutte pentru că era singurul candidat.

Din momentul în care sunt doi candidați nu înseamnă că nu-și pot afirma sprijinul și pentru Klaus Iohannis. Până acum era un singur om care candida și au spus «E în regulă, e conform profilului». Când vine și al doilea nu înseamnă că nu-i pot acorda și lui sprijinul pentru acest lucru”, a explicat analistul la Antena 3 CNN.

Iohannis, șanse mai mari decât Rutte să obțină consensul

„Dacă Iohannis întrunește consensul – și opinia mea este că are mai multe șanse decât Mark Rutte să întrunească acest consens – atunci iese Klaus Iohannis. Să știți că Mark Rutte este la fel de îngâmfat și arogant precum Klaus Iohannis, numai că al nostru este așa doar cu românii, aici în țară. Are credibilitate scăzută în România, deși acum sunt convins că i-a crescut încrederea.

În exterior are o imagine excepțională. Mai bună decât a multor lideri vest-europeni. A tăcut, dar a tăcut înțelept. S-a prezentat la summit-uri, vorbește limbi străine, deci nu supură, nu a provocat controverse. Ați văzut discursul de la PPE.

Mai este ceva: mesajul Ursulei von der Leyen pe care unii l-au citit în cheia «nu ai ce să mai cauți în poziție importantă la UE». Nu, Ursula von der Leyen este la curent cu demersurile pro-NATO ale lui Klaus Iohannis și i-a spus «mult succes în candidatura pentru secretar general al NATO». El încă nu-și anunțase candidatura”, a conchis Chirieac.