Un bucureștean a răspuns unui interviu stradal realizat de echipa DC News TV realizat în ziua care marchează 47 de ani de la cutremurul devastator din 1977.

Dubii asupra calității construcțiilor moderne

„Blocul meu este din 1975. Am încredere să stau în el oricât ar fi fost de zguduit în 1977 și la alte cutremure de atunci. În clădirile de acum nu aș garanta să mă mut pentru că am văzut cum se face. Totul este de mântuială, nimeni nu răspunde de calitatea lucrărilor. Sunt deja degradate de când se dau în folosință.

Calitatea de acum e incomparabilă față de ce era înainte, când se construia cu adevărat. Toată lumea avea răspundere pentru ceea ce făcea”, a explicat bărbatul.

„Acum văd că se înșiră blocurile, parcă sunt cutii de chibrituri. Le face la subsol garaje, stabilitatea e scăzută. Stâlpii de susținere sunt subțiri și nearmați suficient. Nu mai am încredere într-o clădire nouă să mă mut. N-aș face-o”, a conchis el.

Ce spune cealaltă tabără

Cu siguranță, există mai multe opinii și studii despre rezistența blocurilor la cutremur, în funcție de perioada în care au fost construite. În general, se consideră că blocurile construite după cutremurul din 1977 sunt mai solide și mai sigure decât cele construite înainte, deoarece normativele de proiectare au devenit mai riguroase și adaptate la specificul seismelor din zona Vrancea.

Totuși, acest lucru nu înseamnă că blocurile noi sunt imune la avarii sau prăbușiri, deoarece există și factori cum ar fi calitatea materialelor, execuția lucrărilor, întreținerea și consolidarea clădirilor, care pot influența comportamentul lor la cutremur.

În concluzie, nu se poate spune cu certitudine care blocuri sunt mai rezistente la cutremur, cele noi sau cele vechi, deoarece depinde de mai mulți factori și de caracteristicile fiecărui seism. Cel mai bine este ca atunci când cumpărăm un apartament sau pur și simplu din dorința de siguranță să consultăm un specialist în construcții care să evalueze blocul.