Ministrul Tineretului și Sportului între 1993 și 1996, prof. univ. dr. Alexandru Mironov, a vorbit la emisiunea DC Edu de la DC News TV despre sistemul de învățământ din țara noastră.

Un salariu mai mare nu garantează o prestație mai bună la catedră

După ce în 2023 a fost o grevă imensă a lucrătorilor din domeniul educației din România, profesorii au sperat la un trai mai bun garantat de un salariu mărit, însă nu aceasta ar fi soluția problemelor.

„Nu este un răspuns să-i mărești leafa unui profesor. Un sfert dintre profesorii actuali, deși știu carte multă sau au luat media 10 la examene, nu au talent pedagogic. Trebuie să ai o inimă specială ca să te poți adresa celor 30 de copii sau tineri din fața ta. În mod special, trebuie să poți să faci acest lucru. Nu mai zic de psihologie și educație”, a fost comentariul prof. univ. dr. Alexandru Mironov.

Privatizarea școlilor ar putea fi un răspuns. O spune chiar un om de stânga

„Provocările lumii de astăzi, ale societății lumii cunoașterii, e clar că sunt altele față de epoca lui Spiru Haret și a altora”, a zis prof. univ. dr. Sorin Ivan.

„Lăsați școlile să se privatizeze. Vă spun eu, om de stânga, deși sunt indignat de idee. De ce? Pentru că dacă la Școala A este o coadă uriașă de părinți cu copilașii de mână pentru a prinde învățătoarea cutare, profesorul cutare, fiindcă se știe că sunt performanți, iar la Școala B nu-i nimeni, atunci îi dau leafa mult mai mare celui de acolo sau chiar închid Școala B și îi mut pe toți la Școala A. Dacă nu se face diferențierea între profesorii de valoare și restul…”, a explicat prof. univ. dr. Alexandru Mironov.

Sindicatele nu ar lucra în interesul profesorilor

„Nu se discută [despre așa ceva]. Nu îndrăznește nimeni. Sindicatele sunt atât de puternice, au făcut acea grevă mârșavă pur și simplu cu care au nenorocit zeci mii de copii. I-au aiurit cu totul. Aici este de discutat”, a adăugat prof. Mironov.

„Deci am vedea o soluție în competiție și meritocrație”, a completat prof. Ivan.

„Vedeți că ne aud”, a mai spus decanul, cu referire la sindicatele din învățământ. Deloc deranjat de acest lucru, prof. Mironov a conchis: „Să ne audă”.