Analistul politic Bogdan Chirieac a vorbit despre șansele ca în cadrul Congresului PPE de la București să se discute și teme importante pentru România cum ar fi primirea unor funcții importante în UE ori aderarea la Spațiul Schengen.

România este luată în seamă la nivel european

„Reuniunea din România este un simbol al respectului și forței pe care le are Partidul Național Liberal în interiorul Partidului Popular European. PNL este și cel mai vechi partid democratic din Europa. Pentru noi, pentru România, pentru formațiunea politică și numai este un moment. E cu valoare de simbol în primul rând.

Faptul că atâta lume luminată vine la București la început de martie este în favoarea României. Ești parte dintr-o familie politică europeană importantă. Nu ești periferia Europei, ești luat în seamă”, a explicat Bogdan Chirieac la Antena 3 CNN.

Operațiunea Schengen mai are de așteptat

„Cu Karl Nehammer nu e de negociat, fiindcă toți cei prezenți la București, cu excepția sa, sunt pentru aderarea integrală a României în Schengen, după cum știm. Așa este în acest moment sistemul de vot european – în unanimitate, în consens. În acest caz nu vorbim de așa ceva, vetoul Austriei ne-a lăsat pe afară.

Nu se va discuta la București această chestiune, cred că e mai degrabă o înțelegere între Viena și Moscova dacă mă întrebați. Lucrul acesta nu se va rezolva ușor”, a adăugat el.

Funcțiile europene se vor discuta după alegerile europene

„În privința funcțiilor europene importante, probabil asta se va negocia după alegerile care au loc pe 9 iunie. Dar România mereu a avut funcții importante. Să nu uităm că Leonard Orban a avut un portofoliu 2007-2009 total nesemnificativ, Comisarul European pentru Multilingvism.

Dar după aceea am avut Comisarul pentru Agricultură, Comisarul pentru Dezvoltare, Comisarul pentru Transporturi. Astea sunt portofolii mult peste puterea României de atunci. Acum, România începe să confirme ca PIB, ca dezvoltare economică, ca prezență în regiune e un pic altceva”, a conchis analistul.