Comisarul-șef Nae Gabriel a fost invitat la Culisele Justiției de la DC News TV, unde a abordat subiecte precum infracțiunile comise de elevi și cum se ajunge în astfel de situații chiar fără știința părinților lor.
Ce se întâmplă când apare un caz de violență extremă unde e nevoie de polițiști
„Ce faceți cu cazul elevului care a dat cu spray? Mai mulți colegi au ajuns la spital, are dosar penal. Ce faceți în aceste cazuri mai grave – sau cazul elevului care și-a înjunghiat profesoara la un liceu din Capitală? Imediat după aceste incidente se iau anumite măsuri?”, a întrebat jurnalista Laura Duță, moderatoarea emisiunii.
Familia ajunge să nu știe despre problemele cauzate de copil
„Desfășurăm activități atât reactive, cât și preventive. În cazurile de față, în funcție de natura sesizării intervenim cu partenerii noștri instituționali în funcție de ce s-a întâmplat acolo.
Că e violență, că e răspundere penală, explicăm elevilor ce înseamnă acțiunile lor, dar și cum să reacționeze atunci când poate colegul de lângă ei este într-o stare de pericol, reacționează violent ori – fiind într-un anturaj – are un comportament deviant, lucru care nu este cunoscut nici de unitatea de învățământ, dar nici de familie, acasă”, a explicat comisarul-șef.
Copiii vorbesc mai mult cu consilierii și profesorii
„Avem multe situații în care elevii nu comunică cu părinții. Aici este una dintre probleme. Aflăm de situațiile astea chiar de la școală de multe ori. Aflăm de la consilierii școlari, fiindcă elevii spun de multe ori cu ce se confruntă. Dintr-un colectiv de 20 și ceva de elevi, nu sunt toți problematici sau poate nu este niciunul. Dar e suficient să fie unul care să angreneze grupurile, să creeze un anturaj, să fie liderul grupului și de acolo apar și problemele”, a adăugat polițistul.