În cadrul unui interviu acordat DC News TV, Eugen Tomac, membru al Parlamentului European, ne explică mai multe despre nedreptatea comisă de Rusia în față României, confiscând ilegal tezaurul atât monetar, cât și cultural ce ne aparține de fapt și de drept nouă.

Un caz unic în istorie

“În primul rând, sper că pe 14 martie vom avea acest vot în plenul Parlamentul European, abia este un proiect pe ordinea de zi, negocierile dintre grupurile politice. Eu mi-am propus prin această rezoluție să aduc în atenția opiniei publice europene un subiect care este de interes major pentru noi românii, un subiect care reprezintă un caz unic în istorie în general”, a declarat Eugen Tomac, membru al Parlamentului European.

Rezoluția solicită Comisiei Europene și Consiliului European să sprijine demersurile României de a recupera Tezaurul, care este estimat la peste 120 de tone de aur și peste 200.000 de obiecte de valoare istorică și culturală, depozitate în Rusia în timpul Primului Război Mondial.

O datorie istorică a Rusiei față de România

“Nu mai există un caz similar, când o țară în vreme de război își transferă întregul său tezaur, atât monetar, cât și cultural, într-un alt stat, în baza unei înțelegeri între guverne și ulterior, din rațiuni ce țin de evoluțiile interne ale Rusiei, Moscova n-a dorit niciodată să ne returneze Tezaurul Băncii Naționale și, evident, celelalte bunuri de patrimoniu care aparțin poporului român.” a continuat europarlamentarul român, care a inițiat rezoluția privind restituirea Tezaurului României de către Federația Rusă.