Transportul în orașe este un domeniu care provoacă adesea conflicte și nemulțumiri între diferitele părți implicate.

Un caz recent este surprins de camera de bord a unui șofer, în care se observă cum un taximetrist taie calea unui șofer de ride sharing. Titi Aur, fost pilot de raliuri și instructor de conducere defensivă, ne explică mai multe în cadrul emisiunii “DC Conducem” cu Florin Răvdan, pe DC News TV.

Cauzele conflictului

“Aici e exact discuția noastră despre transportul în orașe. S-a întâmplat să se nimerească în aceeași imagine cineva de la o companie alternativă și un taxi. Cine a greșit?” a întrebat Florin Răvdan, moderatorul emisiunii.

“Păi eu zic că taximetristul are prioritate, pentru că ei au și sindicat, ei vin cu 20.000 de șoferi în fața Guvernului, dacă nu le convine ceva. Ei sunt proprietarii drumului și cel de la Bolt oricum e cel care e în plus și nu prea este agreat, nu este acceptat, atunci trebuie să stea la rând.

Deci ce văd eu aici? Văd atitudine din aia cu tupeu de proprietar de drum. Eu, taximetristul, șoferul profesionist în general, trebuie să mă duc, să intru, să trec și nu simți acel bun simț, pentru că putea să o facă cu bun simț, am înțeles, s-a încadrat, voia s-o ia la stânga, putea să ceară voie într-un fel. El a preferat să vină, să intre cu tupeu, lucru pe care îl fac în general anumiți șoferi și taximetriștii în mod special.” a explicat Titi Aur, fost pilot de raliuri și instructor de conducere defensivă.

Soluții posibile

Pentru a rezolva conflictul dintre taximetriști și șoferii de la companiile alternative, este nevoie de o colaborare între toți actorii implicați: autoritățile, asociațiile de profil, companiile, șoferii și clienții. Unele dintre soluțiile posibile ar fi: elaborarea și aplicarea unei legislații clare și echitabile pentru toate tipurile de transport, crearea unui cadru de dialog și de negociere între părți, promovarea unor standarde de calitate și de etică pentru șoferi, educarea și informarea publicului despre drepturile și obligațiile lor ca utilizatori, dar și încurajarea unui comportament civilizat și responsabil pe șosele.