Mulți români sunt nemulțumiți de situația actuală și ar vrea să schimbe ceva în bine. Dar ce ar face dacă ar avea o putere de a da legi în România? Ce ar fi prioritățile lor? Ce ar considera drept și nedrept? Pentru a afla răspunsurile la aceste întrebări, echipa DC News TV a ieșit în stradă pentru a întreba românii, care ar fi primele trei legi pe care le-ar da în România?

Educație și muncă

“Dacă ați putea da trei legi în România, care ar fi acestea?” a întrebat jurnalista Dana Mihai.

“Păi, în primul rând ar fi copiii care termină un liceu, să li se asigure un loc de muncă și pe parcurs, dacă doresc să își continue studiile, să facă o facultate, poate să și lucreze, să își plătească cursurile, că nu toți părinții au bani să plătească.” a declarat o cetățeană intervievată, reflectând la preocuparea multor români pentru viitorul tinerilor, care se confruntă cu lipsa de oportunități și de sprijin financiar pentru a-și dezvolta potențialul.

Corupție și justiție

“A doua ar fi, cei care fură din avutul statului și după aceea sunt condamnați, fac câțiva ani, ies afară și rămân cu banii tot puși undeva, nu-i corect și nu-i suficient. Chiar dacă face și niște ani, ca drept pedeapsă să li se ia tot ce au furat, să fie returnat tot ce a luat.” a continuat aceasta, făcând referire la fenomenul corupției, care subminează statul de drept și încrederea în instituțiile publice.

Asistență socială și salarizare

“Și a treia, să nu mai fie încurajată nemunca și omul să fie plătit după anii de muncă pe care i-a muncit.” a încheiat aceasta.

Desigur, există și alte propuneri, care ar viza alte domenii, cum ar fi sănătatea, mediul, infrastructura, cultura, etc. Toate aceste propuneri arată că românii își doresc o țară mai bună, mai prosperă și mai dreaptă, dar și că sunt conștienți de problemele care îi afectează. Însă, pentru ca aceste propuneri să devină realitate, nu este suficientă doar o putere, ci și o voință, o implicare și o colaborare a tuturor actorilor sociali.