Fostul ministru de externe Cristian Diaconescu, invitat la emisiunea “Ce se Întâmplă?” de pe DC News TV, cu Răzvan Dumitrescu, a declarat că România ar trebui să fie mai vocală în fața conflictului Rusia – Ucraina. Cristian Diaconescu a comparat situația cu cea din zona Mării Baltice, unde statele aliate se coordonează și se exprimă mai ferm în fața amenințărilor comune.

România, prea tăcută în fața Rusiei

“Într-adevăr, și nu este primul moment când aș susține să fim mult mai vocali din acest punct de vedere. Dacă balticii, știu să facă acest lucru, dacă polonezii știu să facă acest lucru și o fac intensiv, chiar dacă la un moment dat, să zicem, ridică nivelul de tensiune, trebui să fim mult, mult mai vocali, pentru că ce se întâmplă, de ce, nu neapărat ca să ne auzim vorbind. Este o problemă în ceea ce privește cum Moscova evaluează această frontieră, că eventualele griji aici sunt…” a transmis Cristian Diaconescu.

Frică sau dezinteres?

“…și ce vedem, vedem, de exemplu, că în zona Mării Baltice și a nordului îndepărtat, miniștrii apărării, miniștrii de externe, șefii de stat sau de guvern se întâlnesc aproape săptămânal, merg împreună în diversele grupuri de lucru, merg împreună la Washington, merg împreună la Bruxelles, enunțând elemente de preocupare, de amenințare comună. În zona Mării Negre este liniște…” a adăugat fostul ministru de externe.