Expertul în condus defensiv Titi Aur a vorbit în emisiunea DC Conducem de la DC News TV despre importanța purtării centurii de siguranță.

Accidentul spectaculos din Vaslui, în urma căruia un tânăr a zburat din mașină, arată cât de esențial este rolul purtării corecte a centurii de siguranță. Totuși, românii par că nu vor să înțeleagă acest lucru și recurg la inserturi care păcălesc senzorii mașinii, tricouri cu o dungă neagră sau purtarea incorectă, prin spate, a centurii.

Ajungi ca rufele în mașina de spălat

„Dauna foarte mare este în cazul în care nu ai centura de siguranță în astfel de accidente. Te poți lovi prin mașină, ești ca rufele în mașina de spălat. Începe să te arunce și n-ai nicio șansă să te ții de volan sau mâner, nu ai atâta forță.

  • Ori apar tot felul de fracturi, leziuni grave: coloană ruptă, bazin rupt ș.a.m.d.
  • Ori pățești cum a pățit acest tânăr, din păcate de-al meu din Bârlad, care a fost aruncat pe geam.

Din fericire, nu a fost foarte grav rănit pentru că a căzut pe pământ, pentru că a fost tânăr. Dacă era unul de 60 de ani sau dacă era o femeie mai în vârstă, o astfel de cascadorie este mult mai periculoasă. El, fiind tânăr, a suportat acest șoc. Sper să fie învățătură de minte, atât lui, cât și altora: centura salvează viața”, a explicat Titi Aur, în emisiunea moderată de Florin Răvdan.

Sigur nu s-a pus accentul la școala de șoferi pe importanța centurii

„Dacă ar fi avut centura, mașina ar fi fost stricată la fel de mult, dar el nu ar fi făcut această aventură. A avut o mare șansă, fiindcă dacă dădea de ceva dur putea să fie mai rău. Iarăși ajung la sistemul din spate, la școlarizarea acestui șofer.

Sunt convins că nu s-a pus accent în școala de șoferi pe cât de importantă este centura de siguranță. Trebuie să o ai doar să nu te vadă polițistul că nu o ai sau o pui de formă sau îți iei tricou cu dungă să pară că ai centura”, a conchis Aur.