Prof. dr. Rodica Niculescu este Șeful Departamentului de Cardiologie Intervențională de la Spitalul Clinic SANADOR și vorbește la DC News TV despre legătura dintre pastilele anticoncepționale și o boală gravă.

Tromboza venoasă profundă: o amenințare ascunsă pentru femeile care iau anticoncepționale

„Se vorbea la un moment dat de riscul de tromboză al anticoncepționalelor”, a menționat jurnalistul Val Vâlcu.

„Da, sigur că da. Ele participă de asemenea la acest lucru. Este un grup de paciente care asociază trombofilia cu tratamentul anticoncepțional și care ajung frecvent să aibă tromboză venoasă profundă. Să spunem că dintre pacientele cu vârstă mică, ele (n.r., pacientele care iau anticoncepționale) sunt cele mai frecvente”, a explicat prof. dr. Rodica Niculescu (SANADOR).

De ce tromboza venoasă profundă nu este doar o problemă estetică, ci una cu risc vital

„Să insistăm asupra faptului că nu vorbim despre un deficit estetic cum este în cazul varicelor, ci este o boală gravă, o afecțiune cu risc vital. Iar cel care are un astfel de episod acut nu trebuie să aștepte, să spună că stă cu piciorul puțin mai ridicat că poate trece”, a adăugat Vâlcu.

Cum se tratează corect tromboza venoasă profundă și ce complicații poate avea

„Foarte importantă este tratarea corectă. Sigur, tratamentul incorect conduce la recăderi, la tromboze recurente. Cel mai bine, pacienții cu tromboză venoasă profundă ar trebui să se adreseze în primele două săptămâni ale acestui puseu.

Dacă durerea continuă, primește tratament anticoagulant și poate ajunge într-un sistem spitalicesc în care beneficiază de un astfel de tratament”, a conchis prof. dr. Niculescu.