În cadrul unui interviu acordat jurnalistului Val Vâlcu la DC News TV, Lavinia Betea împărtășește câteva informații înfiorătoare din perioada comunistă, atât la nivel internațional cât și local.

Despărțirea copiilor de părinții lor încă din perioada lui Stalin

„Există într-adevăr o mare problemă, mai ales din perspectivă psihologică. Acesta este nodul cărții pe care eu îl prezint sub forma unor studii de caz” a explicat istoricul Lavinia Betea.
„Încă din vremea lui Stalin, Stalin a reglementat această chestiune a despărțirii copiilor de liderii comuniști de părinții lor. La maturitatea, aceștia trebuiau să părăsească imobilele care le erau atribuite prin funcție părinților. Nu era nimic în proprietatea lor, totul era inventariat.
Când își pierdea funcția, trebuia să plece într-un alt imobil, corespunzător funcției pe care o primea după aceea sau dimpotrivă” a continuat profesoara.

Deportarea și execuția familiilor

„Pe vremea lui Stalin, ca și pe vremea țarilor ruși, erau deposedați, apoi trimiși în Siberia. Familiile acestora înfundau închisoarea, iar ei de multe ori ajungeau în fața plutonului de execuție.
Știm ce s-a întâmplat în anii Marii Terori și urmașii și soțiile erau trimiși în surghiun” a încheiat Lavinia Betea, care a intervievat mai mulți copii ai liderilor comuniști din România pentru a-și documenta cartea.