Analistul politic Bogdan Chirieac a explicat într-o intervenție telefonică la Antena 3 CNN ce ar însemna ca Transnistria să devină parte a Federației Ruse sau, și mai rău, ca Ucraina să intervină militar în regiune.

Federația Rusă și-ar dori să se învecineze direct cu Uniunea Europeană

„E o acțiune cu bătaie lungă. Transnistria s-a mai cerut la Federația Rusă, dar nu a fost niciodată introdusă cererea lor în Duma de Stat, așa-zisul parlament rusesc. Dacă fac acest lucru și integrează Transnistria în Federația Rusă, lucrurile devin, în opinia mea, extrem de complicate.

Ucraina s-a oferit să sprijine militar Rep. Moldova. Nu are armată, are 6.000 de militari, dar nici Transnistria nu are armată. Însă Ucraina are în acest moment armată. Ar fi o mare greșeală, trebuie să rămânem alături de dreptul internațional cum spune și Mircea Geoană. Ar fi o mare greșeală fiindcă am avea brusc un război între trei state: Federația Rusă, Ucraina și Rep. Moldova”, a spus Chirieac.

Parcursul european al Republicii Moldova poate fi blocat

„Se blochează parcursul european al Rep. Moldova. Eu cred că Federația Rusă țintește în perspectivă, fiindcă este evident că ei vor să ocupe Odesa și Gurile Dunării și să facă joncțiunea cu Transnistria ca să fie în graniță cu viitoarea graniță a Uniunii Europene. Mai devreme sau mai târziu, UE se va întinde inclusiv asupra Rep. Moldova.

Așadar, văd situația mult mai complicată în acest moment și sunt importante mișcările politice care se fac. Repet, intrarea Ucrainei în Transnistria ar fi o mare eroare și acest lucru trebuie împiedicat”, a conchis analistul.