Programul Casa Verde Fotovoltaice, care oferă finanțare nerambursabilă pentru instalarea de panouri solare la locuințe, a avut un succes enorm în 2023, când peste 90.000 de români au aplicat pentru a beneficia de acest sprijin. Dar ce se întâmplă cu cei care nu au prins loc în program sau care vor să aplice anul acesta? Când va începe noua sesiune de depunere a dosarelor și ce condiții trebuie îndeplinite? Președintele Administrației Fondului pentru Mediu (AFM), Laurențiu Neculaescu, ne oferă câteva informații utile.

Finalizarea procesului de evaluare a dosarelor din 2023

“Când începe Casa Verde de anul acesta pentru celelalte 100.000 de familii?” a întrebat Bogdan Chirieac.
“După ce îi vom aproba absolut pe toți cei eligibili din cei 90.000 de aplicanți, probabil imediat după finalizarea acestui proces, vom începe să punem la punct demararea noului program. Două-trei luni de zile, maxim, probabil va porni noua sesiune pentru aferența anului 2024.” a răspuns Laurențiu Neculaescu, Președintele AFM.

Data de începere a noului program Casa Verde Fotovoltaice 2024

“Oamenii sunt interesați de date precise. Spuneți 1 iunie ca dată limită pentru demarare?” a subliniat Bogdan Chirieac.
“Eu zic că undeva în luna iunie, să spunem între 1 și 30 iunie, sunt convins că se va demara programul.” a explicat Președintele AFM.
Acesta a menționat că noul program Casa Verde Fotovoltaice 2024 va avea aceleași condiții și criterii de eligibilitate ca și cel din 2023, adică vor putea aplica persoanele fizice care dețin o locuință în România și care nu au beneficiat anterior de acest sprijin.

Beneficiile programului Casa Verde Fotovoltaice

Programul Casa Verde Fotovoltaice are ca scop stimularea utilizării surselor regenerabile de energie și reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră. Prin instalarea de panouri solare, românii pot produce energie electrică pentru consum propriu și pot vinde surplusul pe piața de energie, obținând astfel venituri suplimentare. De asemenea, pot beneficia de scutiri de la plata unor taxe și impozite, precum și de o reducere a facturii la energie electrică. Potrivit AFM, programul Casa Verde Fotovoltaice a contribuit la crearea a peste 10.000 de locuri de muncă în domeniul instalării de panouri solare și la creșterea gradului de independență energetică a României.