Fostul ministru din Guvernul PNL-USR al anilor 2020-2021 Claudiu Năsui a vorbit la emisiunea #Rezist de la DC News TV despre inflația record a României

Cum am ajuns în topul european al inflației?

„Cum s-a ajuns să avem cea mai mare inflație din Uniunea Europeană?”, a întrebat moderatorul emisiunii, Oana Stănciulescu.

„Vă explic pe scurt, inflația este o taxă. Așa cum ați spus, aceeași sumă de bani îți cumpără în fiecare zi mai puțin, mâine cumperi mai puțin decât cumpărai azi și așa mai departe. Salariul acela de 3.000 de lei nu mai are aceeași valoare luna viitoare. E un mod de taxare invizibil și perfid al statului.

Când se întâmplă? Când prea mulți bani umblă după prea puține bunuri și servicii. Inflație există și în alte țări, dar statul român a făcut două lucruri mai mult decât celelalte țări din UE”, a explicat Claudiu Năsui.

Inflația poate scădea, dar prețurile nu

„Atenție, faptul că scade inflația nu înseamnă că scad prețurile. Înseamnă că scade viteza cu care cresc prețurile. Ce se întâmplă de fapt este că ei pompează mai mulți bani în economie și în același timp submină economia cu E-Factura, birocrație, taxe crescute, distrugerea microîntreprinderilor.

Deci avem mai puține bunuri și servicii pe mai mulți bani care circulă și e imposibil când ai aceste două lucruri să nu ai creștere de prețuri. Nu ai cum. De fapt, ce se întâmplă? Singurul care câștigă din asta este bugetul de stat”, a adăugat fostul ministru al Economiei.